keskiviikko 24. elokuuta 2011

Eväsmutinoita

Feline Porta 21 - kana & riisi kissanpennuille

Kissan ruokinta saattaa aiheuttaa jokaiselle kissan huoltajalle harmaita hiuksia. Koska henkilökunta täälläpäin haluaa ruokkia poikia hyvälaatuisella muonalla, tarkoittaa se lähes poikkeuksetta eläinkauppojen ruokavarastoihin turvautumista. Onneksi verkkokaupat ovat tulleet vastaan kukkarostaan tarkalle henkilöstölle Suomen eläinkauppatarjonnan lisäksi.

"Ei se markettiruoka voi olla huonoa, koska sitä on sallittua myydä!", kuulee toisinaan sanottavan. Tyly totuus on kuitenkin, että markettien kissanruoat sisältävät runsaasti kissalle tarpeettomia aineita, kuten teurasjätteitä, vehnää sekä sokereita. Koska tuoteselosteessa ilmoitettavat raaka-aineet ilmoitetaan suuruusjärjestyksessä, voikin ruokapurkin kyljessä ilmoitettava "sisältää lihaa" tuoteselostetta vilkaisemalla tarkoittaa 4% kyseistä lihaa ja loput epämääräistä lihatuotetta, vehnää ja lihan sivutuotteita. Purkkiruoka saattaakin sisältää siis "varsinaista" lihaskudosta sen neljä prosenttia, loput voivat olla lähes mitä tahansa teurasjätettä maan ja taivaan väliltä. Purkkiruoissa ilmoitettavat "lihaan verrattavat ainesosat" voivat sisältää muun muassa:

"Muut lihaan verrattavat valmistusaineet: ryhmänimi käytettäväksi lihavalmisteissa koneellisesti erotetun lihan, elimien, silavan, kamaran, siipikarjan nahan ja päänlihan yhteismäärästä." Lihateollisuuden tutkimuskeskus. Lihan ja lihatuotteiden määritelmät. http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/li0504_63-64.pdf

Lihan sivutuotteiden osalta asia onkin laajempi. Sivutuotteiksi lasketaan niin ikään:

"Teuraseläinten osat, jotka on todettu ihmisravinnoksi kelpaaviksi, mutta joita ei ole kaupallisista syistä tarkoitettu ihmisravinnoksi, kuten esimerkiksi kieli, kateenkorva, kurkunpää, päänlihat, hetulat, henkitorvi, ruokatorvi, keuhkot, sydän, sydämen kanta, väliliha, maksa, perna, munuaiset, munuaisrasvat, sisärasvat, virtsa- ja sukupuolielimet, tarkastetut utareet, haima, ihra, nahat, aivot ja selkäydin sekä sian sorkat, korvat ja saparot." Evira, 11.07.2011. Sivutuoteasetuksen soveltamisohje turkiseläinten, tarhakoirien ja lemmikkieläinten rehua valmistaville laitoksille. http://www.evira.fi/files/attachments/fi/elaimet/rehut/oppaat/eviran_ohje_12821_2.pdf

On helppo arvata, että suurimmaksi osaksi keuhkoista, ruokatorvista ja nahasta koostuvan mössöruoan biologinen hyödynnettävyys on melko kehno. Lisäksi proteiinipitoisuus on melko matala, ja onkin yleistä, että halvempien kuivaruokien proteiinipitoisuutta pyritään kohottamaan kasvivalkuaistiivisteillä. Heikkolaatuinen ja viljapitoinen kuivaruoka altistaa ylipaino-ongelmille ja virtsakiville. Koska kissa on lihansyöjä, tulisi ensimmäisenä tuoteselosteessa olla liha, mieluiten tuore. Kissa ei tarvitse hiilihydraatteja kuin hyvin pienen määrän, joista riisi näyttäisi olevan monissa ruoissa yleinen ja hyvin siedetty. Märkäruoissa hiilihydraattien määrä on pienempi, ja ovat täten kissalle parempi vaihtoehto.
Valitettavasti eläinkaupassakaan myytävä ruoka ei automaattisesti ole laadukasta. Esimerkiksi runsaasti näkyvyyttä saavan Royal Caninin Exigent 42-Protein Preference-ruoassa komeilee suurimpana ainesosana maissi. Tämän jälkeen mainitaan poultry meal, eli kanatuotteet. Riisiä, kasviproteiinitiivistettä, eläinrasvaa sekä maissigluteenia löytyy kanatuotteiden jälkeen. Kaiken kukkuraksi yhtiön omistaa ylikansallinen Mars, joka valmistaa muun muassa lukuisia kissojen ja koirien markettiruokia. Henkilökunta ei ole vakuuttunut.

Vaikka kaupallisia kissanruokia on tarjolla yllin kyllin, ei ruokinta kuitenkaan onneksi aivan rakettitiedettä ole. Tärkeää olisikin oppia lukemaan tuoteselostetta, ja olemaan kriittinen ruokia kohtaan mainonnasta huolimatta. Markettiruokien ja eläinkaupassa myytävien ruokien välillä ei kuitenkaan ole vaikeaa tehdä päätöstä laadun perusteella.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Jotenkin tämä pitäisi saada yleiseen tietoon ja vielä niin, että ihmiset oikeasti ajattelisivat, millainen ero ruoissa voi olla. Sitäpaitsi parempaa ruokaa tarvitsee syödä vähemmän, kun siinä ei ole niin paljon ylimääräistä höttöä. Loppupeleissä halpa ei välttämättä sitä olekaan (varsinkaan eläinlääkärikulujen jälkeen).

  Royal Caninin ylivalta ärsyttää, varsinkin niiden diilit eläinlääkäriasemien kanssa. Meidän hoidokki syö nyt ainoastaan Royal Caninin ruokaa, kun tottakai ell antoi sellaista mukaan ja toinen lähellä oleva paikka myy myös pelkkää RC:ia. Siinä on riisin lisäksi vehnää, mikä on täysin uskomatonta kun on kuitenkin erikoisruoasta vieläpä kyse. Pitäisi kokeilla jotain muuta heti kun jaksaa alkaa jotenkin selvittää, mitä edes on tarjolla ja mistä sitä saa. (Perinteiset keitetty broileri, sei ja riisi on jo kokeiltu, saavat myös mahan sekaisin.)

  VastaaPoista
 2. Kommenttini ei liity kirjoittamaasi aiheeseesi. Mutta pakko kirjoittaa. Minullakin on norjalainen metsäkissa, nuo nassu kuvat ja lellonan naama kuva on todella söpöjä. En ole ennen käynnyt täällä mutta varmasti palaan uudestaan =)
  Taru ja norski Ruusu

  VastaaPoista
 3. Mindy: Tuo on kyllä ihan totta, että laadukasta ruokaa ei tarvitse syöttää kuin murto-osan markettiruokiin verrattuna. Meillä huomattiin myös "tuotosten" olevan kiinteämpiä ja pienempiä ruokavaliomuutosten myötä.

  Royal Canin tuntuu lobbaavan voimakkaasti niin eläinlääkäreitä, kasvattajia kuin eläinkauppojakin. Ihmisille saattaa vielä tulla laadusta vääränlaisia mielikuvia, kun ruoka on kuitenkin "eläinkaupparuokaa", ja monet kasvattajat antavat pentupakettina Royal Caninin setin. Erityistarve-kissojen hoito voi tosiaankin olla haastavaa, joten siinä täytyy sitten syöttää sitä, mikä pitää massun kunnossa. :/

  Taru:Hei, ja kiitos kehuista! Mukava kun viihdyit, ja tervetuloa uudestaan. : )

  VastaaPoista
 4. Meillä jostain kumman syystä näytettiin nyrpeää naamaa KAIKILLE emännän parempina ja terveellisimpänä (ja ja kalliimpana) pitämille muonille (lähinnä märkäruoille), ja suostuttiin syömään vain halpisruokia... Ja itse kun näki vaivaa ja otti selvää hyvistä ja laadukkaista pöperöistä, ja niitä neidin eteen ahkerana kiikutti, niin kiitos oli tuossa...;D

  VastaaPoista