perjantai 19. lokakuuta 2012

Toipilas

Harri pääsi pikaisesti yllättävälle eläinlääkärivisiitille, kun jo pari päivää kestänyt vaisunoloinen käytös muuttui sängyn alle vetäytymiseksi ja syömättömyydeksi. Niinpä torstai-aamuna 8.00 henkilöstö kiikutti Harria Kamppiin kissaklinikka Felinaan selvittämään outoa käytöstä. Oireet olivat kaikkinensa hyvin vaihtelevat: syömättömyyden ja apatian lisäksi H ei mielellään juoksennellut tai hypännyt alas raapimapuulta, ja silloinkin hypyn tai juoksupyrähdyksen jälkeen herra käpertyi pieneksi mytyksi. Hiekka-astialla kuitenkin asioitiin normaalisti.

Voisikohan Harrin silmät levitä enää yhtään suuremmiksi kuin tässä vastaanottokuvassa?

Tutkimuspöydällä lääkäri sai maaniteltua Harrin tulemaan jo puoliksi itse ulos kantokopastaan, mutta vilkaistessaan ympäristöä päätti herra peruuttaa kuitenkin takaisin. "Ei taas täällä!"

Päällisin puolin herrasta ei löytynyt mitään käytöksen selittävää vaivaa (paitsi vasemman kulmahampaan plakki-ja hammaskivilöydökset), joten nukutuspiikin kautta Harri passitettiin lisätutkimuksiin. Kierros meni verikoe-pissanäyte-hammaspöytä-röntgen-akselin lävitse, ja henkilöstö sai kehoitteen tulla muutaman tunnin päästä noutamaan herraa. Reilun tunnin kuluttua tuli kuitenkin klinikalta puhelu, että Harri oli erittäin kuivunut, ja joutuu jäämään tippaan vielä pidemmäksi aikaa. Lisäksi henkilöstö kutsuttiin kuulemaan lisätietoja jatkotoimenpiteistä.

Klinikalle saavuttuamme saimme käteemme 12-sivuisen(!) epikriisin, josta selvisi pojalla olevan giardia-infektio. Kaiken kukkuraksi pöpö oli aiheuttanut Harrille kuivumisen lisäksi anemiaa. Henkilöstö kutsuttiinkin toimenpidehuoneeseen keskustelemaan ja ihmettelemään diagnoosia lääkärin kanssa. Giardia on voinut olla Harrilla jo ties kuinka kauan, sillä tavanomainen kolmen päivän Axilur-kuuri ei tehoa giardiaan, vaan kuurin pitää olla 7-10 päivän mittainen! Tänä kesänä herra ei ole saanut kiinni myyriä, joten pöpö on voinut muhia polon suolistossa jo vuoden päivät, ja vasta nyt aiheuttaa konkreettisia oireita.

Vaikka pöpö onkin teoreetteisesti zoonoottinen, ei riskiä ihmisiin päin tarttumisesta pitäisi olla, sillä kissan/koiran/jyrsijän ja ihmisen giardia-kannat ovat erilaiset. Doni pääsee kuitenkin myös kymmenen päivän Axilur-kuurille, jonka jälkeen viidentenä hoitopäivänä koko kämppä putsataan lattiasta kattoon hypokloriitilla ja vaatteet pestään 60asteessa. Tekemistä siis riittää! Tästä parin päivän päästä Harrin kakkanäyte toimitetaan jälleen Felinaan giardia-pöpön häviämisen varmistamiseksi.

Liki kymmenen tunnin lääkärikeikan jälkeen Harria kuskattiin kohti kotia, ja sen verran pöllyissä poika oli, että kopasta päästyään puski Donia ja kaappia. Easypill-huijaustahnalla voideltun Axilurin ja Hill'sin i/d-vatsaruoan jälkeen H paineli nukkumaan - ja hyvin näytti uni maittavankin toipilaalle.

"Mitään en oo ottanu!"

 
Kieli ulkona..

Toipilas, lääkesetti ja eväät

Aamulla pahin pölly oli jo haihtunut, ja pupillitkin olivat jo normaalit. Ruokakin maistui ihan ok-ruokahalulla. Lääkkeinä pojalle on 500mg Axilur puolikas tabletti kerran päivässä 10pv ajan (sama Donille!), 1ml Florentero-maitohappobakteeritahnaa 1xvrk kuuri loppuun ja tarpeen mukaan pahoinvointilääkkeenä Cerenia 1/4 tablettia 1xvrk. Lisäksi suolistoystävällistä ruokaa H saa popsia muutaman viikon ajan.

Vaikka H sai jälleen kerran säikäytettyä henkilöstön kipuilemalla, niin kuitenkin tosi hyvä että syy paljastui "vain" giardiaksi, eikä miksikään sen vakavammaksi. Doni on keksinyt kaikenlaista askarreltavaa Harrin toipilasaikana, ja toivottavasti henkilökunnan hermojenkin puolesta Harri toipuu painikuntoon mahdollisimman pikaisesti! :-)

14 kommenttia:

 1. Toivon parantumista, viehättävä kissa ja tähän vaivaan Harri olisi varmaan menehtynyt ilman hoitoa, mutta onneksi hän kohta onkin entistä ehompi kissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onneksi giardia itsessään ei ole tappava, mutta se voi kyllä aiheuttaa kaikenlaista muuta vaivaa, jotka voivat olla vaarallisia. :(

   Poista
  2. Niin ajattelinkin näitä lieveilmiöitä (tosi vakaviahan ne ovat) kuten kuivumista ja sen semmosta:)

   Poista
 2. Voi kurja :( Onneksi huonovointisuuden syy selvisi ja hoito on aloitettu :) Toipumisrapsutuksia Harrille!

  VastaaPoista
 3. No hyvä ettei pahempaa, MUTTA on giardiakin kyllä aika skeida juttu! Tuttujen sisäkissa oli saanut moisen ihmisten ulkokengistä tulleiden höttöjen kautta - tai ainakaan muuta syytä ei voitu löytää. On se meilkoista :-(

  Paranemistoivotuksia Harrille, ja hyvässä hoidossa näyttää olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne kystat leviää tosi helposti ulosteen kautta, eli teoriassa jos on astunut kengillä giardia-infestoituneen jyrsijänpapanan päälle, niin se voi kantautua kenkien mukana sisälle ja säilyä siinä pitkään!

   Poista
 4. Voi itku! Toi giardia on kyllä semmonen maanvaiva ettei paremmasta väliä -.- Pitääkö siinä muuten ihan kaikki esineetkin desinfioida (siis koriste-esineet, kukkaruukut, dvd-kotelot ym. pikkusälä) vai riittääkö tekstiilit ja huonekalut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki semmoinen pitää putsata, mihin kissa on edes teoriassa voinut hanurinsa istuttaa - eli käytännössä lähes joka paikka. Erityisesti hiekkalaatikot ja sen ympäristö, nukkumapaikat ja raapimapuu.

   Poista
 5. Jokainen kissa ansaitsee hyvän kodin, tässäkin yksi...
  http://www.youtube.com/watch?v=F3JccauEPSY&feature=youtu.be

  VastaaPoista
 6. Huh, on teillä koettelemus! :( Giardia on kenkku, kun se tosiaan voi tulla vaikka kenkien mukana ja olla oireettomana ties miten pitkään. Kannattaa varmaan katsoa, jos jostain saisi höyrypesurin lainaan tai vuokralle. Kloriitin lisäksi apteekista ainakin tilattavissa oleva Virkon tehoaa giardiaan. Oli ainakin itselleni vieras aine ennen hoitokissahommia, vaikken ole vieläkään onneksi tarvinnut.
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksista!

   Höyryskiä en usko että tässä vaiheessa tarvitaan, sillä sohvanpäälliset ja muu irtokama on pestävissä, lattiat hoituu käsipelillä kloriitilla. :)
   Felinan ohjeissa ei mainita tuota Virkonia, ainoastaan 60 asteen pesun, saunottamisen ja kloriitin sanotaan tepsivän.

   Pikainen Googlaus kertoo Kissamaailma.net-foorumilla jonkun kysyneen maahantuojalta ja saaneen vastaukseksi:"Hei,
   Valitettavasti Virkonin teho rajoittuu bekteereihin, viruksiin ja sieniin, alkueläimet eivät Virkonista lannistu." Eli näyttäisi, että se ei giardia-pöpöön tepsi. :(

   Poista
  2. Harmi, että onkin noin, onneksi on sentään kloriitti vaihtoehtona. Se vain on niin tujua, että mulle ainakin tulee kauhea päänsärky sen käyttämisestä. Kiitos tarkentavasta tiedosta!

   Poista
  3. Joo, se kloriitti on aika myrkkyä. Menin vielä epähuomiossa ensimmäisellä kerralla lantraamaan sitä lämpimään veteen, jolloin se kloori höyrystyy ja taatusti käy henkeen ja silmiin. Auts.. No, ikkunat selälleen ja tuuletus, niin parin tunnin jälkeen ei haissut enää.

   Käy se tosin henkeen käy minulla kylmäänkin veteen ohjeen mukaan laimentaessa. :(

   Poista